Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Izlet učenika u Geoinfo centar Voćin

Izlet učenika u Geoinfo centar Voćin

Izlet u Geopark Papuk13. lipnja 2023. organiziran je izlet učenika u Geoinfo centar u Voćinu.
Geoinfo centar u Voćinu početna je točka za upoznavanje s Geoparkom Papuk – kroz multimedijalni i interaktivni postav posjetitelji se mogu upoznati s geološkom, biološkom i kulturno-povijesnom baštinom Papuka. Papuk je geopark pod zaštitom UNESCO-a još od 2007. godine i član Svjetske
mreže geoparkova i Europske mreže geoparkova kao prvi geopark u Hrvatskoj. Upravo su te vrijednosti Papuka bile inspiracija za posjetiteljski Geoinfo centar.

 

Završetkom projekcije u 3D dvorani ulazi se u postav geologije kroz koji saznajemo kako se razvijao život na zemlji od prajuhe do prvih biljaka i životinja sve do vladavine dinosaura i pojave čovjeka.
Kako je izgledao Papuk u vrijeme karbonskih močvara ili u vrijeme dok su oceanima vladali čudnovati amoniti? Zid evolucije čuva i fosile koji su pronađeni na Papuku te prate priču o geološkim razdobljima.

Izlet u Geopark PapukPostav biologije započinje kod priče o strogo zaštićenom leptiru močvarnom plavcu čije je stanište na jednoj od Zvečevačkih livada gdje raste plućna sirištara – plavac bira upravo tu biljku za mjesto gdje će položiti svoja jajašca. Tu upoznajemo i ostale životinje vezane uz tlo odnosno pedologiju kao poveznicu geologije i biologije.
Papuk je zbog svoje bioraznolikosti proglašen parkom prirode – a razlog velikom broju vrsta je upravo raznolikost staništa uvjetovana geološkim, pedološkim i klimatskim značajkama. Tu otkrivamo skrovita mjesta i tajanstvene priče Papuka poput one o stoljetnom hrastu kitnjaku koji uz svog
urušenog brata raste na mjestu gdje hrastova ne bi trebalo biti.
Kako je izgledao život čovjeka na Papuku prije nekoliko stotina ili nekoliko tisuća godina? Kroz postav kulturno povijesne baštine upoznajemo se sa životom čovjeka u vremenima kad je jedini način opstanka bio naučiti živjeti u skladu s prirodom, koristeći sirovine iz prirode.
Postav ovog zadivljujućeg izložbenog centra posjetili su svi učenici koji su sudjelovali u radu Kluba kreativaca u projektu „Opusti se uz umjetnost!“ te učenici koji su promovirali našu školu na Danu otvorenih vrata, uz voditeljice knjižničarku Meri Bajić, prof. matematike Karolinu Kraljević Malvić i
pedagoginju Andreinu Bekafigo Starčević.

Izlet u Geopark Papuk Izlet u Geopark Papuk Izlet u Geopark Papuk Izlet u Geopark Papuk Izlet u Geopark Papuk