Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti MIPRO 2023.

MIPRO 2023.

Mipro 2023Četrdeset šesti po redu Međunarodni znanstveno‐stručni i tehnološki skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO 2023 održan je od 22. do 26. svibnja 2023. godine u Opatiji. Rad skupa odvijao se kroz šesnaest znanstvenih i stručnih savjetovanja, kroz edukativne seminare, radionice, okrugle stolove s aktualnim tehnološkim temama, pozvana predavanja i prezentacije i izložbu ICT proizvoda, tehnologija i usluga.

Profesorica Marina Mirković sudjelovala je sa stručnim recenziranim radom "Stavovi i percepcije učenika i studenata prema plagiranju" u suradnji sa doc. dr. sc. Darkom Možnikom s Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu.

Današnji učenici, budući studenti odrastaju s moćnim tehnologijama od najranije dobi. One im omogućuju pristup, dijeljenje, kopiranje, generiranje i suradnju na kreativnom radu na načine koji se neprestano razvijaju. Pristup webu, velikim bazama podataka dovodi do plagiranja koje postaje ozbiljan problem za izdavače, istraživače i obrazovne ustanove. Istraživanje je provedeno putem internetske ankete o procijeni stavova i percepcije prema plagijatu i referenciranju.

U Tehničkoj školi u Požegi anketa je provedena među učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda, a na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu među studentima treće godine prijediplomskog studija smjerova vojno inženjerstvo i vojno vođenje i upravljanje. Sudionici anketiranja iskazali su svjesnost problema, pokazali nužnost da se ovom temom treba češće baviti i raspravljati. Upoznati su sa alatima za provjeru plagijata, ali nisu svugdje definirane sankcije za plagiranje, odnosno pravilnici koji naglašavaju ovaj problem.

Najbolji način da se spriječi plagijat je educirati učenike o tome kako ispravno provoditi istraživanje, citirati i stvarati jedinstven i originalan rad. Studenti i učenici moraju znati kako komunicirati s kreativnim radom na načine koji su etički i zakoniti. Razumijevanje osnovnih pravila o kreativnom radu bitan je element uspješnog i angažiranog digitalnog građanina. Autorsko pravo postaje bitan element digitalne pismenosti, važno za budućnost kreativnosti i interneta. Nastavnici uz veću suradnju s učenicima, povećanje motivacije učenika, poticanje učenika na čitanje omogućuju da izvorni radovi pridonose vještinama kritičkog mišljenja učenika, obogaćuju cjelokupno znanje, promičući društveni razvoj i napredak.

Na skupu je sudjelovao velik broj sudionika iz tridesetak zemalja sa svih kontinenata s oko 300 prihvaćenih radova. Zahvaljujući bogatim sadržajima i njihovoj aktualnosti, skup MIPRO je središnje mjesto okupljanja stručnjaka iz gospodarstva, industrije, znanosti, obrazovanja, menadžmenta, državne uprave i lokalne samouprave. Njegova sinergijska uloga značajno pridonosi njegovom velikom tehnološkom i društvenom utjecaju koji je prepoznat, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. MIPRO je priznat kao jedinstveni skup po koncepciji i kvaliteti koji pripada malobrojnoj skupini najznačajnijih i najutjecajnijih međunarodnih skupova u Jugoistočnoj Europi i na Mediteranu. Ovogodišnji se skup održavao pod sloganom “ICT za pametnu i zelenu sadašnjost i budućnost”.

Posebnost svečanog otvorenja bio i prvi hrvatski okrugli stol robota na kojem su sudjelovala tri robota ženskog roda (Aurora, Electra i Trinity) na temu “Na pragu novog civilizacijskog transhumanističkog ekosustava”. Roboti su 'utrenirani' prema ChatGPT modelu. Dizajnirali su ih i utrenirali na Institutu Ruđer Bošković, Fakultetu elektrotehnike i računarstva, te Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Sugovornice su se složile da će razvoj umjetne inteligencije i visokih tehnologija te njihova primjena u svakodnevnom životu imati pozitivan učinak na ljudski rod. Stroj ne može zamijeniti čovjeka ali je, naravno, uvijek potrebno odgovorno upravljati sofisticiranim tehnologijama.

Mipro 2023 Mipro 2023 Mipro 2023 Mipro 2023