Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti eTwinning radionica na Dan Europe

eTwinning radionica na Dan Europe

Dan EuropeEuropska unija je 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina uz fokus na cjeloživotno učenje i digitalne vještine te je Dan Europe u Zagrebu obilježen Festivalom vještina uz naglasak na nove izazove s kojima se suočava tržište rada u Hrvatskoj i u Europi. Gotovo svakoj državi članici nedostaje kvalificirane radne snage, gotovo u svim sektorima i na svim razinama obrazovanja.

9. svibnja obilježava se i Dan eTwinninga te je jedna od radionica u dijelu Festivala vještina bila posvećena eTwinningu i održana u Kući Europe.

Posjetitelji Festivala vještina imali su priliku razgledati štandove država članica Europske unije, upoznati se s radom Udruženja obrtnika grada Zagreba, informirati se o programima mobilnosti i sudjelovali u raznim aktivnostima. Saznali su više o programu obrtničkih škola ambasadora Europskog parlamenta čije su učenice i učenici prezentirali svoja znanja i vještine.

Pod vodstvom Instituta za inovacije različite radionice za kognitivne, komunikacijske i digitalne vještine kao i radionica o europskoj platformi eTwinning za školsko obrazovanje i jačanje vještina učenika i nastavnika, održane su u Kući Europe na Europskom trgu.

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+ namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Ona služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz rad na zajedničkim virtualnim projektima i različite oblike usavršavanja i stjecanja vještina.

Na radionici su prikazani primjeri jačanja vještina učenika i nastavnika pomoću rada na eTwinningu. Djelatnici srednjih škola imali su prilike raditi na novoj eTwinningovoj platformi European School Education Platform (Europska platforma za školsko obrazovanje), a održale su ju iskusne ambasadorice eTwinninga Ana Marketin Sedlar i Daniela Usmiani. Objašnjen je postupak prijave nastavnika, umrežavanje korisnika, pronalazak partnera i škola, pronalazak projekata i grupa kao i pronalazak stručnih usavršavanja. Sudionici su praktičnim radom isprobali aktivnosti rada u Twinspace-u grupe.

Na radionici je među nastavnicima srednjih škola sudjelovala i profesorica Marina Mirković iz Tehničke škole.

Ovogodišnja proslava Dana Europe održana je u suradnji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj s brojnim partnerima kao što su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, veleposlanstva država članica Europske unije akreditiranih u Zagrebu, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Agencija za mobilnost i programe EU-a, te Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji.

Dan EuropeDan EuropeDan EuropeDan EuropeDan Europe