Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Dvije povelje na MIPRO 2022

Dvije povelje na MIPRO 2022

MIPRO Četrdeset peti po redu Međunarodni znanstveno‐stručni i tehnološki skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO 2022 održao se od 23. do 27. svibnja 2022. godine u Opatiji. Rad skupa odvijao se kroz petnaest znanstvenih i stručnih savjetovanja, kroz edukativne seminare, radionice, okrugle stolove s aktualnim tehnološkim temama, pozvana predavanja i prezentacije te izložbu ICT proizvoda, tehnologija i usluga. Uključen je velik broj sudionika iz tridesetak zemalja sa svih kontinenata s oko 300 prihvaćenih radova.

Među nagrađenima na jubilarnom 45. međunarodnom skupu MIPRO 2022. i to s dvije povelje je prof. Marina Mirković.

Zahvaljujući bogatim sadržajima i njihovoj aktualnosti, skup MIPRO je središnje mjesto okupljanja stručnjaka iz gospodarstva, industrije, znanosti, obrazovanja, menadžmenta, državne uprave i lokalne samouprave. Njegova sinergijska uloga značajno pridonosi njegovom velikom tehnološkom i društvenom utjecaju koji je prepoznat, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. MIPRO je priznat kao jedinstveni skup po koncepciji i kvaliteti koji pripada malobrojnoj skupini najznačajnijih i najutjecajnijih međunarodnih skupova u Jugoistočnoj Europi i na Mediteranu.

Dosadašnji gospodarski rast nije bio uvjetovan ograničenjem potrošnje prirodnih resursa. Posljedica toga je sadašnja kriza prirodnih resursa uz prijetnju nestašice sirovina i povećanje cijena te zagađenje okoliša. Danas se sve više država okreće novim modelima poslovanja, kojima se razvija i stvara novo gospodarstvo čuvajući okoliš. Javlja se potreba za prijelaz na zeleno gospodarstvo kroz napredno upravljanje resursima, korištenjem ekonomskih instrumenata koji pogoduju zaštiti okoliša, podržavanjem inovativnih projekata, provođenjem učinkovitije politike upravljanja energijama, vodama i otpadom te ulaganjem napora u razvoj održive potrošnje i proizvodnje. Ove aktivnosti u velikoj mjeri se oslanjaju na ICT tehnologiju i predstavljaju težnju za pametnom i zelenom transformacijom u svjetlu nužnosti današnjice i opstojnosti budućnosti i zato je slogan ovogodišnjeg skupa ICT u pametnim i zelenim digitalnim ekosustavima.

Profesorica Mirković dobitnica je povelje Friend of MIPRO koja se tradicionalno dodjeljuje pojedincima koji su dugogodišnji sudionici skupa te su svojim djelima i riječima doprinijeli daljnjem razvoju i promociji udruge MIPRO.

Druga povelja je za najbolji rad u okviru savjetovanja CE - Računala u obrazovanju. Recenzirani stručni rad "Kreativno recikliranje elektroničkog otpada" autorice Marine Mirković objavljen je u zborniku radova savjetovanja "MIPRO Proceedings", ISSN 1847‐3946 na stranicama 873‐877 (izdavač: Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO, 2022. godine)

Poučavanje o podrijetlu i posljedicama e-otpada pokazuje učenicima kako njihova djelovanja mogu utjecati na lokalne i globalne zajednice te kako surađivati u različitim područjima kako bi pronašli učinkovita rješenja. U Tehničkoj školi u Požegi niz godina održavaju se eko kreativne radionice s ciljem razvoja kulture življenja s prirodom te kreativnog pristupa recikliranju otpadnih materijala iz područja informacijske i komunikacijske tehnologije čime doprinosimo i očuvanju okoliša.

Misija radionica je potaknuti mlade građane na vođenje održivog načina života izraženog u konceptu 7R. One omogućuju aktivno pridonošenje unapređenju kvalitete života podizanjem ekološke svijesti postojećih i građenjem životnog stila novih generacija, temeljenog na očuvanju prirodnih resursa i okoliša.

Posebno je važna suradnja više nastavnika u međupredmetnoj temi održivog razvoja kroz različite nastavne predmete. Korisni su scenariji poučavanja međupredmetnih tema koji obuhvaćaju aktivnosti recikliranja u školi i kod kuće, čime recikliranje može postati svakodnevna aktivnost, odnosno cjeloživotna navika stvaranja održivosti. U izradi pojedinih scenarija poučavanja za osnovnu i srednju školu sudjelovala je i prof. Mirković.

MIPRO MIPRO MIPRO