Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Državno natjecanje i smotra "Opisujemo sustave" 2022.

Državno natjecanje i smotra "Opisujemo sustave" 2022.

Opisujemo sustave 2022Državno natjecanje i smotra "Opisujemo sustave" održano je 19. i 20. svibnja 2022. godine u Trogiru (hotel Medena).

Sudjelovalo je 20 pozvanih učenica i učenika Republike Hrvatske, raspoređenih u dvije kategorije natjecanja (A – učenici 1. i 2. razreda, B - učenici 3., 4. i 5. razreda srednje škole).

Iz Tehničke škole u Požegi, učenik Emanuel Marković sudjelovao je s radom „Učenička zadruga od ideje do realizacije“ i osvojio 4. mjesto u A kategoriji. Njegova mentorica je prof. Andreina Bekafigo Starčević.

Učenik Emanuel Grbac sudjelovao je s radom „Putovanje kroz sustav Erasmus projekta“ i osvojio 5. mjesto u B kategoriji. Učenik Adam Marjanović uspješno je sudjelovao na smotri s radom „Sustav tamburaškog orkestra“. Njihova mentorica je profesorica Marina Mirković.

Emanuel Marković u svom radu prikazuje što je sve potrebno jednoj odgojno-obrazovnoj ustanovi kako bi osnovala učeničku zadrugu, proizvela određeni proizvod te bila konkurentna na tržištu. Također, upoznaje nas sa zakonskim regulativama po kojima se ovaj proces pokreće, planom i programom rada učeničke zadruge te, vrlo važno, kako osmisliti kreativan proizvod koji će učenička zadruga plasirati na tržište. Kako bi saznao znaju li učenici i nastavnici naše škole što je to učenička zadruga i bi li bilo zainteresiranih učenika i nastavnika za sudjelovanje u radu iste, proveo je anketu među učenicima/nastavnicima. Kako bi saznao što ravnatelj škole misli o osnivanju učeničke zadruge, proveo je intervju s njim. Ovaj esej ima za cilj prikazati koji su uvjeti i procedura za osnivanje učeničke zadruge, upoznati ih s radom i poslovanjem, ali i sudionicima bez kojih ne postoji kreativnost, ideja i konačni produkt.

Emanuel Grbac u svom radu opisuje proces provođenja projekta Erasmus+, uz vlastita iskustava iz dvaju Erasmus+ projekata školskog partnerstva Tehničke škole u kojima sudjeluje kao učenik-koordinator. Prikazuje i razvoj istoga kroz povijest. Naglasak je na razvoju projekta i ciljevima koje se nastoji postići. Korak u stjecanju znanja je učenikov kontakt s koordinatorima projekata iz raznih zemalja, ali i njegovo vlastito iskustvo. Učenik je proveo online anketu s učenicima iz sedam različitih zemalja kako bi dobio informaciju koliko je uistinu Erasmus projekt koristan u razvoju učeničkih kompetencija i što za njih znači biti dio internacionalnog projekta odnosno što misle o načinu provođenja projekta te postoje li kakvi problemi ili nedostatci. Cilj eseja je čitatelju prikazati provedbu Erasmus projekta, ukazati na bitne elemente koji moraju biti zadovoljeni kako bi projekt bio uspješan te podijeliti iskustva učenika i profesora u projektima

Adam Marjanović u svom radu upoznaje čitatelje s povijesti tamburaške glazbe, vrstama glazbala te sastava, današnjem utjecaju tambure na društvo. Prikazuje kako tambura privlači turiste i otvara nove mogućnosti u razvitku istočnog kraja Hrvatske. U suradnji s voditeljem i članovima udruge Požeškog tamburaškog orkestra, istražio je odakle dolazi sva ta ljubav i želja za sviranjem u različitoj životnoj dobi, kako glazba utječe na njih te što oni misle o današnjem mjestu tradicijske glazbe među mladima. Učenik, koji je i sam tamburaš, svojim iskustvom približio je mlađim generacijama ljepotu ove glazbe. Proveo je anketu o tamburi među učenicima na razini škole kako bi dobio uvid o stvarnom stanju, znanju i viđenju mlađih generacija. Cilj eseja je čitatelja približiti tradicionalnoj narodnoj glazbi te pokazati sve one ljepote koje ona pruža kako bi održali i više njegovali svoju kulturnu baštinu.

U svakoj kategoriji Natjecanja i smotre sudjelovalo je deset učenika. Nakon dovršenog istraživačkog rada i provedenog ispita znanja učenici su prezentirali istraživačke radove i odgovarali na pitanja članova Državnoga povjerenstva.

Na ovom natjecanju tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti. Prvog dana natjecanja učenici su rješavali zadatak koji se sastoji od opisa sustava i pitanja vezanih uz opis. Drugi dan natjecanja slijedilo je javno izlaganje rada, a sastoji se od prezentacije i odgovora na pitanja. Kriteriji ocjenjivanja javnog izlaganja su: znanstveno razmišljanje, kreativna sposobnost, razumijevanje, jasnoća izražavanja, vrijednost prikazivanja te stručne i jezične norme.

Učenici iz Srednje škole "Vladimir Nazor" Čabar osvojili su prvo mjesto: Andrija Janeš (A kategorija) i Jan Kocet (B kategorija).

Organizatori Državnog natjecanja i smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko interdisciplinarno društvo.

Galerija fotografija