Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Izvješće s maturalca u Budvi

Izvješće s maturalca u Budvi

S maturalca u BudvuU periodu od 26. do 31. kolovoza učenici 3.b razreda Tehničke škole Požega su, zajedno s tri razreda Obrtničke škole Požega, proveli na uzbudljivom maturalcu. Njihov put započeo je u kasnim večernjim satima kada su se zaputili prema Mostaru, jednom od najvećih kulturno-gospodarskih središta u Hercegovini koji leži na rijeci Neretvi. Uz vodstvo domaćeg vodiča, učenici su obišli grad te vidjeli jedan od najprepoznatljivijih simbola Mostara - Stari most.

Nakon Mostara uputili su se prema Dubrovniku, uz usputno stajalište u Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom izlazu na Jadransko more. U Dubrovniku su, također uz domaćeg vodiča, prošetali kroz stari grad i glavnom ulicom Stradunom. Napokon je uslijedio put prema Crnoj Gori, tj. Budvi koju su učenici najviše iščekivali. U Budvu su stigli u večernjim satima te su do kraja dana imali slobodno vrijeme kojeg su uglavnom proveli družeći se na Slovenskoj plaži u Budvi. Sljedeće jutro uslijedio je obilazak stare jezgre grada Budve što se učenicima posebno svidjelo jer obilazak nije trajao predugo niti je bio prenaporan. Ostatak dana učenici su imali slobodno vrijeme koje su odlučili provesti na plaži kupajući se.
Treći dan ekskurzije proveli su u povijesno bogatom gradu Cetinje koje je ujedno i prijestolnica Crne Gore. Poslije obilaska Cetinja uslijedio je najnapetiji dio putovanja kada su učenici uz iskusnog vozača autobusa putovali do planine Nacionalnog parka „Lovćen“ gdje se nalazi mauzolej Petra II. Petrovića Njegoša. Do vrha planine koji se nalazi na visini od 1657 metara s koje se pruža nepregledan vidik, učenici su se penjali po 461 stepenici. Na povratku su stali u rodnom mjestu Petra II. Petrovića Njegoša – Njegušima. Ostatak dana učenici su proveli kupajući se i odmarajući.

Četvrti dan uputili su se u Kotor, grad osnovan u 5.stoljeću pr.Kr. koji je smješten u podnožju planine Lovćen na sjeveroistoku bokokotorskoga zaljeva. Kotorski stari grad okružen je zidinama i utvrdama ikao takav uvršten na UNESCOvu listu svjetske kulturne baštine. Učenike je i u Kotoru dočekao domaći vodič koji im je pri obilasku starog grda Kotor prenosio povijesne i kulturne  zanimljivosti. Na povratku u Budvu obišlo se još na kratko najstarije naselje u Boki Kotorskoj Perast iz kojeg se vidi otočić Gospe od Škrpjela stvorenog od čuvenih Bokeljskih mornara i najluksuznija marina na Jadranu Porto Montenegro u gradu Tivtu.

S maturalca u BudvuPeti dan su učenici imali slobodan te su ga iskoristili za odmor, kupanje, obilazak grada te odlazak u disko. Dan povratka, koji je svima teško pao, uljepšao je planirano zaustavljanje u  Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Učenici su vrijeme proveli razgledavajući Baščaršiju uz pratnju lokalnog vodiča te su imali priliku jesti sarajevske ćevape. Poslije Sarajeva uslijedio je put prema Slavonskom Brodu te Požegi.

Sve u svemu, ekskurzija je prošla odlično, učenicima se svidjela destinacija zbog viđenog, mogućnosti kupanja, a i zato što su imali dovoljno slobodnog vremena kojeg su proveli u veselim zajedničkim druženjima. Organizacija ekskurzije kao i zajednička suradnja Obrtničke i Tehničke škole za svaku je pohvalu te se može preporučiti, po potrebi i za buduće organizacije ekskurzija.

Malo veću zbirku fotografija s ekskurzije pogledajte na našoj facebook stranici.