Tehnička škola Požega

 • Povećaj veličinu slova
 • Normalna veličina slova
 • Smanji veličinu slova
Početna EU projekti Erasmus+ KA2 projekti školskog partnerstva

Erasmus+ KA2 projekti školskog partnerstva

TeslaAgencija za mobilnost i programe EU odobrila je Tehničkoj školi dva Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva:

Together in Environmental Solutions Learning Activities (TESLA)

With the Skills of the Future for a Successful Job and Life

Projekti će omogućiti suradnju škole sa šest zemalja putem mobilnosti učenika i nastavnika i online aktivnosti putem eTwinning projekata.

Together in Environmental Solutions Learning Activities (TESLA)

Projekt će potaknuti svijest učenika o održivom razvoju korištenjem obnovljivih izvora energije i savjesnoj uporabi energije. Pružiti će pregled energetskih resursa, njihove upotrebe i ograničenja. Dio projekta posvećen je znanstveniku Nikoli Tesli, njegovom životu, radu i izumima. Kroz projekt povezati će se sadržaji fizike, energetike, elektrotehnike i ekologije. Osnažiti će suradnja srednjih škola i institucija važnih za energiju i ekologiju te razmjena dobre prakse na europskoj razini.

U projektu sudjeluju škole iz četiri zemlje:

 • Tehnička škola, Hrvatska, Požega (koordinator)
 • Bundeshandelsakademie und Bundeshandelsschule Linz, Austrija, Linz
 • Kanepi Gümnaasium, Estonija, Kanepi
 • Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu, Rumunjska, Lugoj

Ukupni proračun projekta je 97.771,00 eura, od čega je Tehničkoj školi kao koordinatoru dodijeljeno 28.840,00 eura.

Projekt obuhvaća 4 mobilnosti (Hrvatska, Estonija, Rumunjska i Austrija) u kojima će uz učenike i nastavnike partnerskih škola sudjelovati po 6 učenika i dva nastavnika iz Tehničke škole.

With the Skills of the Future for a Successful Job and Life

Opći je cilj projekta poticanje izvrsnosti i inovacija u obrazovanju, istražiti i primijeniti učinkovite inovativne metode učenja.

Europski referentni okvir ključnih kompetencija definira kompetencije potrebne svakom građaninu Europe za osobno ispunjenje i razvoj, zapošljavanje, socijalnu uključenost i aktivno građanstvo. Sustavi obrazovanja i osposobljavanja mogu osposobiti ljude za ove kompetencije.

Cilj projekta je osposobiti učenike za razvijanje originalnih rješenja i ideja. Kvalitete koje će učenici steći preklapaju se sa sposobnostima koje danas zahtijeva poslovni svijet. Projekt je osmišljen sa ciljem da poboljša stjecanje osnovnih vještina naših učenika koji će biti upoznati s ključnim principima i komponentama projektnog učenja.

U Estoniji će nastavnici sudjelovati na seminaru o vještinama 21. stoljeća te će ih svi partneri uz pomoć raznih aktivnosti uvježbavati s učenicima u njihovim školama. Fokus je na učenju u interaktivnom i međunarodnom okruženju primjenjivom na stvarne okolnosti.

U projektu sudjeluju škole iz pet zemalja:

 • Kanepi Gümnaasium, Estonija, Kanepi (koordinator)
 • Suleyman Demirel Anadolu Lisesi, Turska, Istanbul
 • Osnovna šola F. S. Finžgarja Lesce , Slovenija, Lesce
 • Tehnička škola, Hrvatska, Požega
 • IIS Petrucci Ferraris Maresca, Italija, Catanzaro

Ukupni proračun projekta je 116.901,00 eura, od čega je Tehničkoj školi kao partneru dodijeljeno 24.453,00 eura.

Projekt obuhvaća jednu mobilnost za nastavnike (Estonija) te 4 mobilnosti (Hrvatska, Turska, Italija i Slovenija) u kojima će uz učenike i nastavnike ostalih partnerskih škola sudjelovati po 5 učenika i dva nastavnika iz Tehničke škole.

Oba projekta odvijati će se tijekom dvije školske godine: 2019./20. i 2020./21. Uz mobilnosti, učenici će raditi i na brojnim aktivnostima online putem eTwinning platforme koja će omogućiti suradnju učenika i nastavnika, praćenje rada učenika te diseminaciju i evaluaciju projekata u svim njihovim fazama.

Projekte je od strane Tehničke škole u Požegi pripremala i pisala profesorica Marina Mirković, koordinatorica ovih projekata u školi. Njeni zamjenici u oba projekta su profesori Hrvoje Mikolčević i Tomislav Živković. Projektima će za Tehničku školu potpunu financijsku potporu dodijeliti Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Istraživanje i kreativnost putem učinkovitih projekata povezati će učenike i nastavnike iz različitih zemalja, okruženja, s različitim iskustvima iza sebe. Aktivnosti u projektu potaknuti će učeničku maštu, kreativnost, pronalaženje novih rješenja uz učenje o sebi, drugima i okolini.