Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Info Gdje se nalazimo

Gdje se nalazimo

Požega je gradić sa otprilike 25 tisuća stanovnika smješten na sjeveroistoku Hrvatske, u zapadnom dijelu Slavonije. Iako nije velik, to je grad sa dugom povijesnom i kulturnom tradicijom.
Ponovnim ustrojem županija, Požega je postala sjedištem Požeško - slavonske županije, čime je vrednovana njena povijesna uloga, ali i današnji značaj u ovom dijelu Hrvatske.

Za uvod poslužit ćemo se riječima Miroslava Kraljevića:

Požega, grad sa svoga položaja sasvim romantično, od starinah znamenito mjesto, s jedne strane imade liepe gore u vis dižuće svoje dobrim trsjem nakitjene glave, s druge strane ravno razliveno polje donoseće tamošnjim stanovnikom liep krušac i paprenikah kolačah; vrhu toga potok Orljava ukrasiva i ugodnii položaj mjestu tom daje; izvori pako, kao: Fratrovica, Tekia i mnogi drugi kojimi ovaj prediel obiluje, daju bistru kano najfinie staklo, a hladnu kao led vodicu, što umorenu težaku svojom moćju žeđu ugodno ublažuje. Još dolinu Jagodnjak zvanu nemogu da nenapomenem, što Požežanom za ugodno mjesto od raskošnih zabava služi; sve je to krasota pogledati, pa zato i nuka nas, da se zahvalimo svemogućem stvoritelju, koi sva ova za razkošje ljudstva tako liepo priredi.

Požega je gradić sa otprilike 25 tisuća stanovnika smješten na sjeveroistoku Hrvatske, u zapadnom dijelu Slavonije. Iako nije velik, to je grad sa dugom povijesnom i kulturnom tradicijom. Ponovnim ustrojem županija, Požega je postala sjedištem Požeško - slavonske županije, čime je vrednovana njena povijesna uloga, ali i današnji značaj u ovom dijelu Hrvatske.

Od prvog spomena svojega imena 1227. godine pa do danas Požega je izrodila niz znamenitih osoba. Tu su rođeni ili proveli bar dio života Antun Kanižlić, Dragutin Lerman, Miroslav Kraljević, Dobriša Cesarić, Matko Peić.

Danas je požega sjedište županije i biskupije, grad sa veleučilištem, tri osnovne i četiri srednje škole. To je živopisan grad sa nizom posebnosti i zbivanja kroz cijelu godinu, spomenimo samo festival Zlatne žice ili Grgurevo, kazalište, Smotru jednominutnog filma i niz drugih zbivanja.

Tehnička škola smještena je na sjeveroistočnom ulazu u grad (iz smijera Osijeka) gdje dijeli zgradu s Obrtničkom i Ekonomskom školom te u neposrednoj blizini Poljoprivredne škole.


Prikaz veće karte