Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Info Povijest škole

Povijest škole

Strukovno obrazovanje mladeži u Požegi ima dugu tradiciju, a samostalna Šegrtska škola osnovana je 1881. godine. Nakon drugog svjetskog rata, od 1947. godine škola nosi naziv Škola za učenike u privredi, a od 1974. godine radi kao srednja škola sa metalskim, građevinskim i elektro usmjerenjem. Strukovno obrazovanje mladeži u Požegi ima dugu tradiciju, a samostalna Šegrtska škola osnovana je 1881. godine. Nakon drugog svjetskog rata, od 1947. godine škola nosi naziv Škola za učenike u privredi, a od 1974. godine radi kao srednja škola sa metalskim, građevinskim i elektro usmjerenjem.

Šuvarovom reformom godine 1976. ova škola ulazi s ostalim srednjim školama u jedinstveni centar za usmjereno obrazovanje. Godine 1984. sagrađena je današnja zgrada Tehničke škole.

Nakon raspada Centra za usmjereno obrazovanje školske godine 1991./92. osamostaljuje se Tehnička škola kao srednja strukovna škola kao škola za zanimanja u industriji, gospodarstvu i obrtništvu. Škola počinje sa samostalnim radom u jesen 1991., a formalno pravno registrirana je kao ustanova 1. ožujka 1992.

Škola nema svoju posebnu zgradu već dijeli prostor sa Ekonomskom i Obrtničkom školom, ali gospodari cijelom zgradom.

13. studenog 1991. prostor oko škole raketira bivša JNA nanoseći veliku materijalnu štetu. Naporima djelatnika škole, Županije i Ministarstva uspijevaju se prebroditi sve poteškoće.

1992. škola prihvaća 76 prognanih i izbjeglih učenika iz Iloka, Vukovara, Nove Gradiške, Slavonskog Broda i iz Bosne i Hercegovine.

Od 1992. pa do danas škola je narasla za nekoliko razreda i novih atraktivnih smjerova te danas obrazuje učenike u pet četverogodišnjih i dvanaest različitih trogodišnjih usmjerenja.