Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti MIPRO 2020.

MIPRO 2020.

Na MIPRO-uMeđunarodni znanstveno‐stručni i tehnološki skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO 2020, odgođen u svibnju, održan je od 28. rujna do 2. listopada u Opatiji.

U programu ovogodišnjeg skupa MIPRO (14 savjetovanja, 2 specijalne sekcije, 2 okrugla stola, prezentacije tvrtke, gostujućeg događaja), posebnu pažnju izazvao je centralni događaj skupa, svečano otvaranje u sklopu kojeg su održana istaknuta plenarna predavanja poznatih svjetskih stručnjaka u području robotike: Future of Robotics – From Challenges to Innovation Rainera Bischoffa (KUKA Robotics, Augsburg, Njemačka) i Combining Human and Robotic Motion Control for Medical Devices Guillaumea Morela (ISIR – Sorbonne University, Paris, Francuska).

Na savjetovanju Računala u obrazovanju, prof. Marina Mirković sudjelovala je kao autorica recenziranog stručnog rada „Vrednovanje digitalnih kompetencija putem CRISS projekta“.

Tehnička škola u Požegi u školskoj godini 2018./19. bila je uključena u međunarodni CRISS projekt posredstvom CARNET-a koji je partner na projektu CRISS zadužen za pilotiranje CRISS modela digitalnih kompetencija i platforme na razini Hrvatske. Svrha je projekta razvoj i implementacija digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija učenika u osnovnim i srednjim školama. Testiranje CRISS platforme provodilo se je kroz masovni pilot u nekoliko europskih zemalja. Projekt je olakšao nastavni proces i učenje, kao i vrednovanje. Uz primjenu multimedije i vanjskih resursa potaknut je interes učenika, pojednostavljeno učenje i razvijeni suradnički odnosi.

Misija skupova MIPRO je usmjeravanje i nadgradnja tehnologije i društva u cjelini. Tehnologija preuzima glavnu ulogu u oblikovanju društva i života danas. Sa stajališta ICT‐a ova je godina u tom pogledu posebno značajna iz više razloga. Važan je čimbenik pandemija COVID‐19 koja je otvorila nove dileme i ugroze koje nas ujedinjuju i usmjeravaju. Od istraživanja u prirodnim, tehničkim i društvenim znanostima očekuju se zajednički doprinosi u razvoju optimizirajućih preokreta u razvoju tehnologija i okoliša prema suvremenom i stabilnom informacijskom društvu. Kako se uvjeti izravne komunikacije na skupu MIPRO 2020 nisu mogli u potpunosti ostvariti, virtualna tehnologija bila je nužan dio programske provedbe, stoga je skup MIPRO 2020 organiziran prema hibridnom modelu.

43. MIPRO kroz program je pokrio široki spektar ICT područja s proširenjem u društveno humanističke znanosti upravo s namjerom razvoja optimiziranog informacijskog društva kao novog imperativa digitalizacije u usponu.

MIPRO 2020 MIPRO 2020 MIPRO 2020