Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova

CNC operateri

Uvođenjem novih proizvodnih procesa u gospodarstvu pokazala se povećana potreba za strukturom zaposlenika koja će biti obučena za rad s novim tehnologijama. Budući da znanja o CNC tehnologijama nisu bila dovoljno zastupljena ranijih godina u obrazovanju, potrebno je organizirati dodatno osposobljavanje i usavršavanje.


CNC strojevi su računalno opremljeni strojevi bez kojih je nezamisliva suvremena industrijska proizvodnja.
Obuka za programiranje i rad na CNC strojevima je jedinstvena na širem području Slavonije. Zadatak nastavnika školovanih u certificiranom CNC centru je polaznike teoretski i praktično obučiti za uspješno programiranje i upravljanje CNC strojevima.
Program je prvenstveno namijenjen učenicima koji imaju završenu četverogodišnju tehničku školu ili osobama kojima je potrebno dodatno obrazovanje za rad s ovakvim strojevima. Za pohađanje ovog programa nije potrebno radno iskustvo i nema starosnog ograničenja. Karakteristična mjesta rada su u proizvodnji u kojoj se pomoću računala i upravljačke konzole upravlja strojem i proizvodim procesima u kojima se obrađuju materijali (metal, drvo…).


Za ostvarivanje i provođenje nastavnog programa osposobljavanja za CNC operatera mora se osigurati specijalizirani CAD/CAM praktikum kao i strojevi PC Turn 55 (tokarilica) i PC Mill 55 (glodalica) s čime Tehnička škola raspolaže.
Oprema radnog mjesta uključuje:

  •   računalo
  •   simulator upravljačke jedinice SINUMERIK 840DNa računalima je instaliran operacijski sustav WINDOWS XP s programom Win NC 32 i programskim paketom CATIA V5 R17.


Cjelokupan program osposobljavanja za CNC operatera izvodi se u Tehničkoj školi u Požegi , u trajanju od 120 nastavnih  sati, nakon čega svaki polaznik polaže ispit izradom praktičnog rada na stroju.

Nakon završenog obrazovanja i položenog ispita polaznici dobivaju Uvjerenje o osposobljenosti ,prema Pravilniku o javnim ispravama u obrazovanju odraslih
(NN 129/08).

Voditeljica obrazovanja odraslih:
Mirjana Pavlović,dipl.inž.strojarstva i prof.mentor