Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Izvanučionička nastava učenika 3.B, 4.B i 4.F razreda u Osijeku

Izvanučionička nastava učenika 3.B, 4.B i 4.F razreda u Osijeku

Labus - Ferit OsijekU petak 31.01. 2020. godine učenici naše škole iz razreda 3.b, 4.b i 4.f imali su izvanučioničku nastavu u Osijeku na Fakultetu elektrotehnike i računalstva u sklopu projekta „Labus“. Sudjelovali su u radionicama iz područja računalstva i informacijske tehnologije. Cilj izvanučioničke nastave je upoznavanje sa novim tehnologijama u području robotike, računalnog konstruiranja, programiranja PLC-a. Svi učenici su imali po tri radionice u trajanju od 90 minuta.
Učenici su sa velikim interesom pratili i izvršili zadatke koji su im bili postavljani. Ovo je ,ujedno, bila prilika da učenici vide i osjete kakav je je studentski život u Osijeku.
U pratnji učenika su bili profesori naše škole: Mario Engelman, Hrvoje Mikolčević, Karolina Kraljević Malvić, Marko Palian , Kristina Andrišek, Denis Smojvir i Darija Lovrić.

Neke od najzanimljivijih radionica na kojima su sudjelovali učenici su:

  • Tri robotske priče: upoznavanje sa vrstama robota, vrstom zglobova i članaka, određivanje preciznosti i ponovljivosti robota. Uz vodstvo profesorice Petre Đurović upoznali su i probali upravljati sa tri različita robota: robot Dobot, Industrijski robot „Kuka“ i manipulator izvedbe TRR
  • 3D modeliranje u Blenderu: Upoznavanje sa sučeljem programa Blender koji služi za oblikovanje 3D modela. Modeli u Blenderu mogu se jednostavno izraditi tehnologijom 3D ispisa. Učenici su  uspješno izradili model kalupa za kolače.
  • Programiranje lifta pomoću PLC-a: upoznavanje sa sučeljem programa i izrada programa za upravljanje radom lifta. Programiranje PLC-a upotrebom logičkih funkcija učenicima nije predstavljalo problem. Uz manje napore i vodstvo profesorice Petre Đurović uspješno su pokrenuli lift .
  • Pokrenimo robote- LEGO Mindstorms: Atraktivna radionica koja se učenicima svidjela čim su vidjeli LEGO robote. Programirali su kretanje robota, naučili koji su ulazni, a koji izlazni priključci, kako koristiti sučelje programa, kako programirati kretanje robota koristeći senzore. Voditeljica radionice je bila profesorica Marina Peko.

Malu galeriju fotografija sa posjeta Feritu pogledajte na našem facebooku.