Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Prvi susret projekta (ZA)JEDNO

Prvi susret projekta (ZA)JEDNO

obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine

Projekt ZajednoDana 29. listopada 2018. u prostoru Ekonomske škole Požega upriličen je prvi susret projekta (ZA)JEDNO. Pedesetak učenika i njihove profesore Anitu Bubak, Izabelu Ivanović, Suzanu Musil Todorović, Martinu Marjanović i Stefana Bunjevca, s pet požeških srednjih škola, dočekali su članovi Medijske grupe, vođeni profesoricom Lidijom Gerstman, koji su pripremili su obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine.
Nazočne je pozdravila ravnateljica Ekonomske škole gđa Marinka Parac, kao i dožupan za društvene djelatnosti G. Vedran Neferović, pohvalivši inicijativu, uz nadu da će međuškolska suradnja jačati u narednim godinama.

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine te su brojne aktivnosti u Ekonomskoj školi usmjerene na proučavanje kulturnih dobara i aktivnosti kojima ih možemo očuvati, kako onima hrvatskima, tako i onim iz šireg, europskog konteksta. U tom smislu Medijska je grupa odlučila u sklopu projekta (ZA)JEDNO obilježiti dan vezan za kulturno naslijeđe, ali i aktivnosti kojima se grupa bavi. Učenici Medijske grupe autori su brojnih filmova, plakata, slikovnica, fotogalerija koje objavljuju na Facebook stranicama Erasmus+ projekata u koje su uključeni, na društvenoj mreži eTwinning i Youtube kanalima. Prikazali su video s kojim su pobijedili na natječaju programa Euroscola te početkom godine putovali u Strasbourg, gdje su se u Europskom parlamentu susreli s mladima iz drugih država.

Dana 27. listopada 2005. UNESCO je proglasio Svjetski dan audiovizualne baštine, s ciljem da se zaštiti taj svjedok ekonomskog, političkog i društvenog razvoja. Učenici su ukazali da je riječ o krhkom materijalu, filmskim, televizijskim i radijskim materijalima koji se lako mogu uništiti i tako nepovratno izgubiti. Prezentirali su nekoliko važnih spomenika hrvatske audiovizualne baštine: igrane filmove Breza i Vlak u snijegu, dramsku seriju Gruntovčani te animirani serijal Baltazar. Završna aktivnost susreta bio je online kviz s pitanjima vezanima za audiovizualnu baštinu i informacijsku pismenost: https://bit.ly/2Sq6rNn .

Najbolji u kvizu bili su sljedeći učenici:
1. Petar Čolić, Obrtnička škola
2. Vanessa Lukas, Gimnazija Požega
3. Leon Martinović, Obrtnička škola

Učenici su se zatim družili uz okrjepu te razgledali prostor Ekonomske škole, a profesori su na sastanku razgovarali o mogućnostima društvene mreže eTwinning te dogovorili detalje budućih susreta.

Projekt Zajedno Projekt Zajedno Projekt Zajedno Projekt Zajedno Projekt Zajedno