Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Foto Avantura

Foto Avantura

Sudionici prve foto avanture na trgu Matka PeićaI ove godine, kao i prijašnjih, Tehnička i Obrtnička škola u Požegi  su prijavile projekt na natječaju Ministarstva turizma PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA ZA TURIZAM. Ove godine imamo projekt pod nazivom „Foto Avantura“.
Glavni cilj projekta je osmišljavanje foto radionica kojima bi potaknuli foto turizam, koji je u Požegi i okolici moguć zbog niza prekrasnih motiva. Na radionicama bi sudjelovali zaljubljenici u fotografiju iz čitave Lijepe naše. Aktivnosti projekta bi uključivale smještaj posjetitelja, prijevoz na lokacije fotografiranja, organizirane posjete specifičnim lokacijama koje posjetitelji ne bi imali prilike obići samostalno te razmjenu fotografija i osobnih iskustava.

KUD SičeOsnovni tipovi komunikacije s posjetiteljima su preko interneta i novih medija te putem turističke agencije Green Gate Travel. Web stranicu fotoavantura.com su dizajnirali i programirali učenici Tehničke škole, koji su sudjelovali u projektu, a inače polaze dodatnu nastavu „web-grupu“ na kojoj proučavaju potrebne tehnologije za rad na ovakvim i sličnim projektima.

Iz Tehničke škole na projektu su sudjelovali Jan Jurković, Josip Konjarik, Goran Jurić, Matej Bošković te Michaell Žegrec, kojima je mentor profesor Hrvoje Mikolčević, a s Obrtničke škole su sudjelovali Anabela Sulić i Bošnjak Ivona te njihov mentor, profesor Bojan Sikirica.

Kao svojevrsno finale projektnih aktivnosti održali smo promotivnu Foto Avanturu, a gosti su nam bili poznati putoholičari, Marko Matijević s portala srednja.hr, a prvi dan i fotografi Vlatko Šplihal i Tomislav Safundžić. Promotivna foto radionica je započela 23.rujna u poslijepodnevnim satima. Posjetili smo mjesto Siče u blizini Nove Kapele, gdje su naši gosti imali priliku vidjeti stare slavonske običaje i narodne nošnje. Domaćini su nam bili članovi KUD-a „Radinje“ iz Siča koji su bili odlični modeli za fotografiranje. Nakon Siča, na red je stiglo Eko-etno selo Stara Kapela, koje ima dugu tradiciju, još iz daleke 1275. godine.
Sljedećeg dana, 24.rujna, obišli smo Kutjevački dvorac i najstariji podrum vina, gdje su posjetitelji imali priliku kušati najkvalitetnija kutjevačka vina. Nakon degustacije uputili smo se prema Ružica gradu, najvećem sačuvanom srednjovjekovnom utvrđenom gradu u Slavoniji i jednom od najvećih u Hrvatskoj. Za kraj drugog dana ostavili smo Jankovac, biser Papuka sa prekrasnim jezerima i atraktivnom poučnom stazom u blizini slapa Skakavac.
Treći dan je održana pješačka tura Požegom gdje smo gostima predstavili njeno povijesno nasljeđe, barokni trg, okolne sakralne spomenike i ulice.
Na kraju smo imali i malu konferenciju za lokalne medije.

Obilazak slapa Skakavac na Jankovcu Projekt će uskoro biti ocjenjen od strane ministarstva, a nadamo se da će zaživjeti i održati se te da ćemo održati još mnoštvo Foto Avantura.
Stranicu projekta i budućeg turističkog proizvoda možete posjetiti na fotoavantura.com, a projekt možete pratiti i na facebooku.