Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Jednodnevni izlet u Daruvar

Jednodnevni izlet u Daruvar

U posjetu Daruvaru30. svibnja 2016.g. učenici 2.b razreda tehničara za mehatroniku i 2.f razreda tehničara za računalstvo, u pratnji svojih razrednika Marina Oreškovića i Sanje Živković, posjetili su grad Daruvar kao oblik jednodnevne izvanučionične nastave.
Stručni posjet je planiran kurikulumom u svrhu ostvarenja dijelova nastavnog plana pojedinih predmeta i dijela GOO-a.
Cilj ovog stručnog posjeta bio je upoznavanje s kulturnim znamenitostima grada Daruvara, organizacijom i načinom rada poduzeća za proizvodnju piva kao prehrambenog proizvoda te razvijanje osjećaja pripadnosti i zajedništva kroz druženje i zabavu unutar termalnog vodenog parka „aquae balissae“.

Kroz proizvodni pogon daruvarske pivovare osnovane 1840. godine s ponosom nas je proveo voditelj proizvodnje g. Krešo Brkić  te nas upoznao kulturom proizvodnje i konzumacije piva kao i s tehnološkim procesom koji se u njemu provodi. Tako su učenici imali priliku naučiti da su više vrsta ječmenog slada (najčešće 4) uz vodu (ovisno meku ili tvrdu) glavni sastojci piva, a hmelj tek aroma koja se dodaje u vrlo malim postotcima uz kukuruznu krupicu i kvasac. Ujedno su učenici upoznati s tehnološkim postupkom proizvodnje. Proizvodnja staročeškog piva provodi se na tradicionalnoj češkoj tehnologiji uz korištenje modernih postrojenja, a sastoji se od 4 tehnološke faze: priprema sladovine, glavno vrenje, naknadno vrenje i odležavanje, te dorada i istakanje piva. Također su upoznati s činjenicom da pivo kao prehrambeni proizvod ne treba konzumirati u velikim nekontroliranim količinama već s guštom u par gutljaja kako bi se lakše prepoznala kvaliteta i arome koje pivo posjeduje.
U neposrednoj blizini pogona daruvarske pivovare nalazi se Julijev park i Rimska šuma. Julijev park jedan je od najstarijih lječilišnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj u kojemu se danas nalazi 60 različitih vrsta bilja. U sklopu parka nalaze se kaptirani izvori tople ljekovite vode, građevine iz 18. i 19. stoljeća te fontana s Augustinčićevom “Kupačicom” iz 1927. godine.

Slijedio je posjet župnoj crkvi Presvetog Trojstva koja je sagrađena u drugoj polovici 18. stoljeća, pretpostavlja se 1764., kada je oko plemićkog dvorca Antuna Jankovića počelo nicati naselje Daruvar. Dvorac grofa Antuna Jankovića iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom središtu grada zaštićeni je spomenik kulture kategorije i jedna od najvrednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dvorac je sagrađen u obliku slova Centralno mjesto u središnjem krilu zauzima najveća prostorija dvorca – salon. Uz ovu plesnu i koncertnu dvoranu, na katu su bile knjižnica, blagovaonica, budoar, spavaće sobe, salon za muškarce i sobe za goste.
Na katu su uređene: Soba grofova Jankovića, Soba židovske kulture i tradicije i Stalni izložbeni postav ''Domovinski rat u Daruvaru''. Posebni interes i znatiželju su pokazali učenici tjekom predstavljanja Daruvara u Domovinskom ratu.
Nakon kulturološkog obilaska učenici i nastavnici su proveli slobodno vrijeme u vodenom parku „aquae balissae“ u kojem su učenici pokazali osjećaj zajedništva te preuzimanja odgovornosti prema sebi i drugima.

U posjetu DaruvaruU posjetu DaruvaruU posjetu Daruvaru