Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Međunarodni istraživački dan za učenike

Međunarodni istraživački dan za učenike

Srednjoškolci traže nove čestice u podacima iz LHC akceleratora na CERN-u

Međunarodni istraživački dan za učenikeU ponedjeljak 14.3.2016.u Gimnaziji Požega održan je Međunarodni istraživački dan za učenike(International Masterclasses).

Ivica Puljak, profesor sa FSB-a iz Splita te znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, Dinko Ferenček i Tanja Šuša omogućili su učenicima srednjih škola naše županije da provedu jedan dan kao istraživači na CERN-u.
Za one koji ne znaju što je CERN, evo nekoliko informacija. CERN je međunarodna institucija za istraživanja na području fizike elementarnih čestica te najveći znanstveni laboratorij na svijetu. Najvažniji instrumenti u CERN- u su akceleratori i detektori čestica. Sudarivač čestica LHC fizičari koriste za studiranje najelementarnije građe materije.

Istraživanja na CERN-u znatno unapređuju i produbljuju naše razumijevanje subatomskog svijeta, strukture i razvoja svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i šire javnosti.

Istraživački dan započeo je predavanjem profesora Ivice Puljaka, koji inače radi u jednom od timova na CERN-u, o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Moun Solenoid) detektorom.

Nakon kratke pauze za ručak, učenici su podijeljeni u dvije grupe. Na računalima su analizirali produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebnom izgrađenim detektorima. Analizirajući podatke, učenici su ponovo otkrili Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine za čije je otkriće prošle godine dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku.

Na kraju je održana videokonferencija sa CERN-om i srednjoškolcima iz Dublina, Padove, Genove i Sao Paola. Naši učenici su razmijenili rezultate istraživanja s drugim učenicima iz tih gradova te na jedan dan vidjeli kako rade znanstvenici.

Naša škola je imala i svoje učenike na toj radionici. To su bili : Mislav Mandić, Nikola Smojvir, Josip Konjarik, Denis Jagodić, Ivan Jelić, Benjamin Katanić, Tomislav Katanić, Edi Takač, Ana Kalaica, Leon Vranić, Dominik Živko, Matej Bošković, Dino Babić i Stjepan Abramović.

Međunarodni istraživački dan za učenikeMeđunarodni istraživački dan za učenikeMeđunarodni istraživački dan za učenikeMeđunarodni istraživački dan za učenikeMeđunarodni istraživački dan za učenikeMeđunarodni istraživački dan za učenikeMeđunarodni istraživački dan za učenike