Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Posjet Istraživačkoj stanici Petnica

Posjet Istraživačkoj stanici Petnica

U subotu i nedjelju 20. i 21. veljače po dvoje učenika i nastavnika Tehničke škole sudjelovalo je u posjetu Znanstveno-istraživačkom centru Petnica u Srbiji. U posjetu Petnici bila je šarolika ekipa sastavljena od učenika raznih srednjih i osnovnih škola iz Požege  i okolice, njihovih nastavnika pa i ponekih roditelja, ukupno je bilo preko 40 sudionika. Voditelj i glavni organizator ove male ekskurzije je bio Goran Đurđević, povjesničar i arheolog te nastavnik povijesti u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića.
Na putu za Petnicu nakratko smo posjetili Beograd gdje smo imali kratki razgled grada s vodičem Momirom Milinovićem koji je i sam porijeklom iz Požege koji nas je proveo kraj nekih najvažnijih beogradskih znamenitosti. Nakon toga nastavili smo put te u Petnicu stigli u rano poslijepodne.

Istraživačka stanica Petnica je nezavisna neprofitna organizacija specijalizirana za izvanškolsko obrazovanje učenika, studenata i usavršavanje nastavnika u širokom spektru prirodnih, društvenih i tehničkih znanosti. Svoje programe uglavnom organizira u obliku kraćih ili dužih seminara, radionica ili kampova koji se izvode tijekom čitave godine. Najčešći su polaznici iz Srbije, ali česti su sudionici i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne gore i Makedonije koji nemaju jezičnu barijeru kao problem u radu.
Stanica se nalazi u selu Petnica nedaleko od Valjeva u centralnoj Srbiji.
U sklopu stanice polaznici imaju sve što im je potrebno za rad i usavršavanje u odabranom znanstvenom području, od dobrog smještaja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i restorana do mnoštva odlično opremljenih laboratorija, predavaonica i izvrsne znanstvene biblioteke te brzog pristupa internetu u cijeloj stanici.
Programe u Petnici osmišljavaju stručnjaci, najvećim dijelom profesionalci s raznih fakulteta i instituta. U osmišljavanju i realizaciji programa sudjeluje i stručni tim iz same Petnice, ali često i njeni bivši polaznici.

Odmah nakon dolaska i ručka krenulo se s radom. Naš petnički domaćin Nikola Božić nas je upoznao sa načinom rada u Petnici te mogućnostima koje centar nudi učenicima i nastavnicima, a nakon toga imali smo malo predavanje/radionicu iz arheologije. Nakon toga smo se podijelili u grupe te odradili vrlo zanimljive radionice iz Kemije i Biologije (za učenike) te radionicu „Kako prepoznati talente i raditi s njima“ (za nastavnike). Nakon večere nastavilo se s diskusijom i razmjenom iskustava do kasnih večernjih sati.
U nedjelju smo obišli biblioteku u kojoj smo pronašli i djelo jednog požeškog autora (vidi fotografije!). Pozdravio nas je i održao kratko predavanje o funkcioniranju Petnice i sam voditelj stanice gospodin Vigor Majić. Nakon toga slijedile su radionice iz fizike i geologije. Vrijeme je u radu brzo proletjelo, a za kraj našeg boravka kratko smo posjetili i prošetali kroz Valjevo te krenuli kući.

Posjetom smo izuzetno zadovoljni. Osim što smo naučili ponešto iz različitih područja znanosti, upoznali smo se s Petnicom i mogućnostima koje ona nudi i za naše učenike i nastavnike te se nadamo da ovo nije naš posljednji posjet.
Ekipu Tehničke škole činili su učenici Monika Pavić i Tomislav Katanić te nastavnici Marija Bošnjak i Hrvoje Mikolčević.
Više o Petnici možete saznati na:
http://www.petnica.rs/
https://www.facebook.com/Petnica-309601226804/

Posjet Petnici - razgledanje Beograda Posjet Petnici - uvodno predavanje Posjet Petnici - rad u knjižnici Posjet Petnici - u knjižnici ima i požeških autora Posjet Petnici - radionica biologije Posjet Petnici - Vigor Majić Posjet Petnici - superračunalo iz CERNa Posjet Petnici - 3D ispis Posjet Petnici - radionica fizike Posjet Petnici - pred odlazak Posjet Petnici - obilazak Valjeva Posjet Petnici - unutar istraživačke stanice