Tehnička škola Požega

  • Povećaj veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Smanji veličinu slova
Početna Vijesti Novosti Posjet Energani na drvnu biomasu "Spin Valis"

Posjet Energani na drvnu biomasu "Spin Valis"

Posjet energani Spin Valisa

Dana 27.10.2015. godine učenici 3.h razreda naše škole u pratnji prof. Tomislava Markovića i prof. Zdenka Vučkovića posjetili su tvornicu "Spin Valis". Cilj posjete bio je stručni obilazak Energane za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvnog otpada koji u tvornici iznosi oko 25.000 tona godišnje. Energana je izgrađena u krugu tvornice, praktički na temeljima postojeće stare kotlovnice, ali ugrađena oprema je potpuno nova, izrađena po najstrožim standardima te u potpunosti upravljana računalom iz kontrolne sobe, dok sami isporučitelji opreme vrše dnevni nadzor on-line preko interneta iz Njemačke.
Iako je građevinski zahvat izuzetno zahtjevan i još se dorađuje (npr. automatska priprema drvne sječike i njen automatski transport do kotla za izgaranje) isti ipak nije utjecao na sam tehničko-tehnološki aspekt proizvodnje te je Energana zadnjih mjeseci u potpunom pogonu za proizvodnju električne energije i tople vode. Procjena vrijednosti ulaganja u izgradnju postrojenja Energane  iznosi oko 80 milijuna kuna, a sam kapacitet proizvodnje kreće se oko 2 MW električne energije i 7 MW toplinske energije. Kako se sva količina proizvedene električne energije predaje u elektroenergetski sustav naše države, toplinska energija se ipak u potpunosti koristi za razne pripreme drveta u tijeku proizvodnje namještaja za kućanstvo.

Zanimljivost ovog sustava je što  turbinu koja pokreće generator pokreće termo ulje, a ne vodena para. Razlog tome leži u manjim vrijednostima topline i tlaka ulja u odnosu na paru.
Naši ljubazni domaćini u poduzeću „Spin Valis“ omogućili su nam i posjetu proizvodnim pogonima u kojima su se učenici upoznali sa cjelokupnim proizvodnim procesom obrade drveta i proizvodnje gotovog namještaja.
Nakon obilaska tvornice pogledali  smo kratki prezentacijski filma o poduzeću "Spin Valis", a nakon toga uslijedilo je zanimljivo druženje s našim domaćinima uz sokove i kolače, s dosta pitanja naših učenika oko samog procesa proizvodnje u postrojenju Energane pa do dogovaranja oko obavljanja stručne prakse u samoj Energani poduzeća "Spin Valis".

Do neke sljedeće posjete pogledajte nekoliko slika Energane "Spin Valis".

Spin Valis Dvorište Spin Valisa Dogovor Skladište piljevine Skladište sječike Priprema za sječiku Pogon za transoirt sječike Kotao za drvnu biomasu Nadzorna soba Generator i turbina Generator Generator i turbina Postrojenje Cjevovodi Nadzor toplovoda Sklopni blokovi Pogon 1 Pogon 2 Pogon 3 Pitanja Razgovor i okrjepa Posjet energani Spin Valisa